Przepis na Najlepszą Zapiekankę Ziemniaczaną z Kurczakiem – Krok po Kroku

Kiedy za oknem temperatura nie przekracza liczby, której nie trzeba poprzedzać znakiem minus, a Twój żołądek zaczyna grać symfonię głodu godną Beethovena, czas wyciągnąć wielką formę i przyrządzić coś ciepłego, pożywnego i – czego tu nie mówić – absolutnie pysznego. Tak, mowa o daniu, które wymaga co prawda więcej niż tylko wrzucenia wszystkiego na patelnię, ale efekt? Jak złoto! Oto przed Tobą przepis na rozgrzewającą, chrupiącą i nieprzyzwoicie pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem. Bo klasyk nie musi być nudny, zwłaszcza jeśli doprawisz go szczyptą humoru i kilkoma plasterkami boczku.

Potrzebne składniki – co wrzucić na listę zakupów

Zanim uraczysz domowników lub samego siebie ucztą na miarę szlacheckiego stołu, musisz zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Lista jest prosta, nie musisz przeczesywać sklepu jak skarbów w grze RPG. Oto co będzie Ci potrzebne:

  • 800 g ziemniaków – najlepiej średnio mączystych
  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 g boczku wędzonego (dla smaku i duszy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g startego sera żółtego – najlepiej cheddar lub gouda
  • Sól, pieprz, papryka słodka i odrobina ostrej
  • Masło do wysmarowania naczynia i miłości do gotowania

Przygotowanie – czyli startujemy z tą smakowitą operacją

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki – tu polecam mandolinę do warzyw, nie, nie instrument muzyczny, tylko ten kuchenny. Jeśli takiej nie masz, to ostrym nożem też dasz radę, ale przygotuj nadgarstek na mały fitness. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno.

Na patelni podsmażamy boczek – aż puści tłuszczyk i zacznie śpiewać skwierczące serenady. Dodajemy cebulę i czosnek, chwilę szklimy, wrzucamy kurczaka i przyprawiamy – nie żałuj przypraw! Kurczak lubi być dopieszczony. Gdy mięso się zrumieni, odstawiamy całość na bok.

Układanie warstw – jak budowanie kulinarnego wieżowca

W naczyniu żaroodpornym (posmarowanym wcześniej masłem, bo kto nie lubi maślanych nut?) zaczynamy układanie warstw: ziemniaki – mięso – odrobina sera – i powtarzamy, jak refren ulubionej piosenki. Kończymy oczywiście ziemniakami i ostatnią warstwą sera. Całość zalewamy śmietanką – niech zatopi wszystko w aksamitnej rozkoszy, która później wyjdzie z piekarnika w postaci złoto-brązowej chmurki zapachów.

Pieczenie – czas na odrobinę cierpliwości

Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół), przykryj zapiekankę folią aluminiową i piecz przez około 40 minut. Następnie zdejmij folię i daj jej jeszcze 20 minut swobody – żeby ser się zarumienił, a ziemniaki z wierzchu stały się przyjemnie chrupiące.

Smakowanie – moment, na który czekałeś

Po wyjęciu zapiekanki, daj jej odpocząć przez kilka minut – tak, jak aktorowi po bisach. Teraz dopiero możesz kroić i rozdzielać porcje. Zapach? Obłędny. Smak? Jeszcze lepszy. Soczyste mięso, kremowe ziemniaki, chrupiący boczek i ciągnący się ser – to wszystko czyni tę zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem daniem, które pokochasz po pierwszym kęsie.

Jeśli chcesz podejrzeć alternatywną wersję i trochę poeksperymentować, koniecznie sprawdź ten przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem – prostą i równie pysznie nieprzyzwoitą!

Nie ważne, czy gotujesz dla całej rodziny, przyjaciół, czy tylko dla siebie – bo czemu nie? – ta zapiekanka wkroczy do Twojego kulinarnego repertuaru z impetem smaków i zostanie tam na długo. Nie musisz być kucharzem z telewizji, by zrobić coś, co sprawi, że przy stole zapadnie cisza – ta pozytywna, wypełniona tylko mlaskaniem i błogim westchnieniem smaku. Jeśli szukasz dania łatwego, a przy tym wyjątkowo satysfakcjonującego, to wiesz już, co masz dzisiaj na obiad. Do piekarnika, marsz!