Jak zrobić krochmal ze skrobi ziemniaczanej?
Krochmal jest powszechnie używanym produktem spożywczym, który służy do zagęszczania sosów i zup oraz jako składnik wielu wypieków. Jest to w zasadzie nic innego jak skrobia ziemniaczana w postaci suchej, białej substancji. Można ją kupić gotową w sklepach spożywczych, ale wielu ludzi preferuje zrobić swoją własną skrobię ziemniaczaną w domu. W tym artykule przedstawimy kilka prostych kroków, jak zrobić krochmal ze skrobi ziemniaczanej.
Krok 1: Wybierz dojrzałe ziemniaki
Wybierz dojrzałe ziemniaki, które są twarde i nie uszkodzone. Odpowiednie ziemniaki powinny mieć gładką skórkę i nie mieć oznak kiełkowania. Oczyść ziemniaki ze skórki i pokrój na kawałki o podobnej wielkości.
Krok 2: Namocz ziemniaki
Włóż pokrojone ziemniaki do dużego garnka i zalej je wodą. Mocz ziemniaki przez co najmniej 30 minut, aby usunąć z nich nadmiar skrobi.
Krok 3: Wymieszaj i odcedź
Po 30 minutach wymieszaj ziemniaki w wodzie. Woda powinna stać się mętna i zawierać dużo skrobi. Ostrożnie wylej wodę, starając się nie usunąć skrobi ze ziemniaków. Powtórz ten proces kilka razy, aż woda przestanie być mętna.
Krok 4: Odwiruj
Ziemniaki umieść w czystym ręczniku lub płótnie i dokładnie je wyciśnij, aby usunąć nadmiar wody. Następnie włóż ziemniaki do wirówki i odwiń, aż będą suche. Możesz również po prostu zostawić ziemniaki na płótnie lub ręczniku, aby suszyły się naturalnie.
Krok 5: Zmiel
Kiedy ziemniaki są suche, zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach lub zmiel w młynku do mielenia zboża lub maszynce do mielenia mięsa. Otrzymasz biały proszek, który jest gotowy do użycia jako krochmal.
Krok 6: Przechowuj
Przechowuj skrobię ziemniaczaną w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu. Możesz ją przechowywać przez kilka miesięcy.